24 oktober 2021

Heerlijk concert Barok aan de Rijn 2021

Wat een mooi concert gaf het gelegenheidsensemble Barok aan de Rijn aan het eind van deze zondagmiddag in Doelum.

Na een workshop waarin zij twee dagen intensief repeteerden onder leiding van Annette Veltkamp gaven de 19 deelnemende strijkers een uitvoering voor familie, vrienden en belangstellenden. Annette dirigeerde en begeleidde het ensemble vanachter het klavecimbel.

Het ensemble ging van start met de ouverture uit de derde orkestsuite van Bach. Daarna begon het hoofdprogramma: de uitvoering van de Vier Jaargetijden van Vivaldi met Kees Hilhorst als eerste violist. Wat kan die man spelen, zeg!
Op de muur werden de bijbehorende sonnetten geprojecteerd, wat het publiek kon waarderen. De vrolijke lente met blije vogelgeluiden, de zomer met de wespen en horzels, het naderend onweer, de voetstappen van de jagers in de sneeuw; de tekst zorgt ervoor dat je het allemaal nog beter hoort.

Er werd afgesloten met Air en Gigue, wederom stukken uit de derde orkestsuite van Bach.

Wat een plezier om deze groep een uur lang te zien en horen spelen. En dan te bedenken dat ze elkaar gisterochtend voor het eerst ontmoetten. In twee dagen zo’n uitvoering neerzetten, is echt een hele prestatie. Het publiek van zo’n 50 man liet zich dan ook niet onbetuigd en beloonde het ensemble met een enthousiast applaus.

De workshop en het concert werden georganiseerd door de stichting Klavecimbel in Fusion. Deze stichting werkt aan de comeback van het klavecimbel.

2 november 2020

Geslaagde workshop Barok aan de Rijn

Afgelopen weekend organiseerde de Stichting Klavecimbel in Fusion de workshop Barok aan de Rijn. Onder leiding en begeleiding van Annette Veltkamp op klavecimbel, werd het 3e Brandenburgse concert van Bach gedurende 2 dagen ingestudeerd met twintig goede amateurmusici en aan het eind van de zondagmiddag uitgevoerd. Dit gebeurde allemaal op anderhalve meter afstand in de Cultuurzaal van een verder uitgestorven Doelum in Renkum. Daarnaast werden twee werken gespeeld:  het fluitconcert in c mineur van A. Vivaldi. Solist was fluittist Thomas Sargeaunt die geweldig speelde. Als derde stuk werd The Arrival of the Queen of Sheba gespeeld. De deelnemers waren enthousiast, de presentatie op de zondagmiddag was van een goed niveau.

Door de coronarestricties kon helaas de uitvoering voor publiek  niet doorgaan. Wel werd de uitvoering opgenomen.

De bedoeling is om van Barok aan de Rijn een jaarlijks terugkerend evenement te maken, waarbij in de toekomst wellicht ook barokke koorwerken aan de beurt kunnen komen. Deelnemers krijgen de muziek opgestuurd met de opdracht om thuis te studeren. Er wordt verwacht dat iedereen zijn partijen kan spelen als de workshop begint. Tijdens de workshop ligt het accent op samenspel en uitvoering.  De workshops worden afgesloten met een uitvoering voor publiek.

Wie op de hoogte wil blijven van toekomstige projecten doet er goed aan om regelmatig een kijkje te nemen op deze website of de stichting te volgen op facebook.

Deze slideshow vereist JavaScript.


15 september 2020

Gezocht altviolisten en contrabassist 

De nog jonge stichting Klavecimbel in Fusion organiseert in het weekend van 24-25 oktober 2020 een workshop voor gevorderde (amateur) strijkers.  Deze vindt plaats in het Gelderse Renkum.

Gedurende twee dagen wordt samen het Brandenburgs Concert no 3 ingestudeerd en vervolgens afgesloten met een uitvoering. Strijkinstrumentalisten uit de wijde omgeving zijn uitgenodigd om hieraan deel te nemen. Inmiddels zijn er voldoende aanmeldingen van deelnemers die viool of cello spelen. We zijn nu nog op zoek naar drie altviolisten en een contrabassist (gevorderde strijkers) om de bezetting rond te krijgen.

De kosten voor deelname aan dit project zijn 60 euro, inclusief koffie/thee en bladmuziek.

> Meer informatie over de workshop


Persbericht 15-02-2019

Heelsumse stichting koopt klavecimbel

Een lang gekoesterde wens van de stichting Klavecimbel in Fusion ging vorige week in vervulling. Van donaties werd een klavecimbel gekocht dat vorige week onderdak kreeg in de studio van T2muziek in Heelsum. 

Bijzonder is dat het klavecimbel hemelsbreed nog geen 150 meter verderop komt te staan. De vorige eigenaar Hiske Huitema uit Heelsum woont om de hoek bij de studio van T2muziek. Zij was het die twee jaar geleden aan de bel trok toen ze in de krant las dat de stichting Klavecimbel in Fusion geld inzamelde voor een nieuw te bouwen klavecimbel van de gerenommeerde bouwer Jan Kalsbeek. Huitema: “Mijn man die het klavecimbel bespeelde was overleden. Het door Kalsbeek gebouwde instrument stond werkeloos in de huiskamer, terwijl zij zo’n instrument zochten. Ik zou het nooit op marktplaats zetten en aan een vreemde verkopen, maar ik kende Annette Veltkamp van T2muziek en ik benaderde haar met het aanbod om het klavecimbel over te nemen”.

Dat aanbod kwam als geroepen want het bleek niet eenvoudig om met giften het benodigde grote bedrag in te zamelen voor een nieuw te bouwen klavecimbel. Dankzij donaties van het Prins Bernhard Cultuur Fonds, het Rabobank Stimuleringsfonds en particuliere giften kon nu twee jaar later het klavecimbel van Huitema gekocht worden. Huitema is blij met de overdracht: “Het is fijn om te weten dat het instrument een goede bestemming heeft en dat er veel op gespeeld gaat worden.”

 

Oud instrument in nieuw jasje
De stichting Klavecimbel in Fusion werkt aan de comeback van het klavecimbel. Vroeger, in de tijd van Bach en Mozart was het klavecimbel enorm populair in de koningshuizen van die tijd. Inmiddels is het wat in de vergetelheid geraakt. Dat vindt de stichting jammer. Zij wil laten zien dat het klavecimbel ook prima in staat is om in de moderne tijd een rol te spelen. De bedoeling is het klavecimbel toegankelijk te maken door het aanbieden van lessen, begeleide repetities en workshops. Tegelijkertijd wordt een programma voor optredens ontwikkeld. Gedacht wordt aan concerten in de regio op toegankelijke locaties (bv. kasteel Doorwerth, kerken in de regio) met een programma van diverse muziekstijlen waarbij het klavecimbel centraal staat.
Klavecimbel in Fusion stelt het instrument beschikbaar voor de gemeenschap. Onder voorwaarden kan het gehuurd worden door musici uit de omgeving. T2muziek geeft het klavecimbel onderdak. Veltkamp van T2muziek is afgestudeerd klavecinist. Veltkamp: “Voor mij gaat een droom in vervulling. Ik verheug me erop om een breed publiek met de klanken van dit instrument kennis te laten maken en ben al bezig om moderne muziekstukken te bewerken voor uitvoering. Dat moet nog even wachten want eerst heeft het instrument een revisie nodig en wordt onze muziekstudio uitgebouwd zodat het klavecimbel beter tot zijn recht komt”.

 

Donaties welkom
De stichting Klavecimbel in Fusion gaat nog even door met het werven van donateurs. Voorzitter Johan de Jong: “Het instrument moet onder andere gereviseerd en verzekerd worden en er is een beschermhoes nodig. Hiervoor doen we nog een keer een beroep op de inwoners van onze gemeente. Help ons met deze laatste stapjes!”

Wie meer wil weten over het project of een gift wil doen, kan contact opnemen via infusionklavecimbel@gmail.com of neem een kijkje op de website: klavecimbelinfusion.com.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Advertentie